Label aanvragen Offerte aanvragen Stuur een bericht
Gecertificeerde BENG berekening

Voor alle nieuwbouw – zowel woningbouw als utiliteitsbouw met verblijfsruimte voor personen – geldt dat de vergunningaanvragen sinds 1 januari 2021 aan de eisen voor Bijna Energie Neutrale Gebouwen (BENG) moeten voldoen. De ervaren, gecertificeerde energielabel adviseurs van uwenergielabel.nl zijn gespecialiseerd in het maken van een BENG berekening, die nodig is om een voorlopig energielabel voor een woning af te geven. Onze experts beschikken ook over de expertise en waarborgpapieren om een verplichte detailopname van de mate van energiezuinigheid van de woning te maken, zodat na de bouw en oplevering een definitief energielabel kan worden overhandigd.

De BENG berekening gaat alleen om gebouwgebonden energie, specifiek verwarmen, koelen, warm water en energie voor pompen, ventilatoren, verlichting van algemene ruimten en liften. Huishoudelijk energiegebruik (koken, verlichting, huishoudelijke apparaten) blijft buiten beschouwing.

 

De experts van uwenergielabel.nl maken aan de hand van bouwtekeningen en aangeleverde informatie een gecertificeerde BENG berekening. Het voorlopige energielabel wordt volledig digitaal gemaakt en wordt verstrekt aan aannemers of projectontwikkelaars met nieuwbouwprojecten en particulieren die zelf een woning willen bouwen. De klant kan de vakkundige en betrouwbare BENG berekening aan zijn vergunningaanvraag toevoegen.


Gratis offerte aanvragen
Waarom kies je voor ons?

Onze sterke punten

Familiebedrijf
Flexibel in de planning
Heldere comunicatie
Denken met je mee
Korte doorlooptijden
24/7 klantenportal
Externe kwaliteitswaarborging
Projectprijzen voor vaste relaties

Vraag jouw offerte aan
Energieprestatie meten

De BENG berekening is sinds het begin van 2021 de nieuwe methode om de energieprestatie van nieuwe  gebouwen te bepalen. Het wordt ook wel voorlopig energielabel genoemd. Bij de aanvraag voor een omgevingsvergunning moet de initiatiefnemer aantonen dat het gebouw aan de BENG eisen voldoet. De toetsing van de energiezuinigheid door uwenergielabel.nl gebeurt op basis van 4 indicatoren:

 

BENG 1

Het bepalen van de hoeveelheid energie die nodig is voor verwarmen en koeling. Bepalende factoren zijn de vorm en ligging van het gebouw, de bezonning, de grootte en oriëntatie van de ramen, het type en de kwaliteit van het glas, de isolatie en luchtdichtheid. Ventilatie valt buiten deze berekening.

 

BENG 2

De indicator van de hoeveelheid fossiele energie die primair (inclusief rendementsverlies) nodig is om de energie aan het gebouw te leveren. Ofwel het energieverbruik van installaties voor verwarming, koeling, warm tapwater en ventilatie. Als er aan of in het gebouw zonnepanelen of een warmtepomp aanwezig is, wordt deze opgewekte energie van het aandeel primair fossiel energiegebruik afgetrokken. Specifiek voor utiliteitsgebouwen telt het primair energieverbruik voor verlichting en eventuele bevochtiging mee.

 

BENG 3

Het vaststellen van het aandeel hernieuwbare energie (zon, biomassa, buitenlucht en bodem) dat op of aan het gebouw wordt opgewekt. Als BENG 3 100% is, is BENG 2 0%. In een nul-op-de-meterwoning is BENG 2 zelfs negatief. Dan worden het gebouwgebonden en huishoudelijke energieverbruik volledig door hernieuwbare bronnen gedekt.

 

TOjuli

De klimaatverandering indachtig, geeft deze vierde indicator de kans op zomerse oververhitting in de woning aan, een gevolg van steeds betere isolatiemaatregelen. Als het TOjuli-getal te hoog uitkomt, moet het gebouw worden gekoeld en zijn maatregelen nodig zoals vloerkoeling, zonwering, zonwerende beglazing, airconditioning, overstekken of zomernachtventilatie. Als er sprake is van actieve koeling, bijvoorbeeld door een warmtepomp, vervalt de TOjuli-eis.

 

Elk project, of het nu woningbouw of utiliteitsbouw is, is anders. Je ontvangt van uwenergielabel.nl een voorstel voor een BENG berekening op maat. Als je meerdere berekeningen per jaar voor een bepaald type woning (bijvoorbeeld vrijstaande woningen, hoekwoningen of appartementen) wilt laten doen, bieden wij een vaste prijs per woning aan. Je kunt als vaste samenwerkingspartner ook gebruik maken van ons klantenportaal, zodat alle labels, metingen en berekeningen altijd toegankelijk zijn. Ook kun je hier nieuwe BENG berekeningen, energielabels en opdrachten in plaatsen.


Gratis offerte aanvragen
FAQ

Bekijk hieronder de meest gestelde vragen. Heb je nog andere vragen? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

Wat is een BENG berekening?

Een BENG-berekening staat voor Bijna Energieneutrale Gebouwen. Het is een berekening die wordt uitgevoerd om de energieprestatie van een gebouw te beoordelen volgens de eisen die zijn vastgesteld in de Nederlandse regelgeving. BENG is geïntroduceerd als onderdeel van het streven naar energieneutraal bouwen en heeft als doel de energie-efficiëntie van gebouwen te verbeteren.

Wanneer is een BENG-berekening vereist?

Een BENG-berekening is vereist bij het ontwerp van nieuwe gebouwen in Nederland, waarbij de energieprestatie moet voldoen aan de BENG-eisen. Het is ook vereist bij ingrijpende renovaties waarvoor een omgevingsvergunning nodig is.

Wie voert een BENG-berekening uit?

Een BENG-berekening wordt vaak uitgevoerd door een van onze gespecialiseerde energielabeladviseurs, met een extra certificaat die benodigd is om BENG berekeningen te mogen uitvoeren.

Hoe kan ik een BENG berekening aanvragen?

U kunt een offerte aanvragen via onze website. U moet enkele gegevens verstrekken, zodat wij een duidelijke, vaste vooraf afgesproken prijs kunnen offreren. Wij streven ernaar om uw offerte binnen 2 werkdagen gereed te hebben. Heb je je offerte sneller nodig? Bel ons dan even op!

Welke gegevens zijn nodig voor een BENG-berekening?

Voor een BENG-berekening zijn gegevens zoals gebouwontwerp (tekeningen), isolatiewaarden van gevels en ramen, installatiespecificaties en oriëntatie van het gebouw nodig.

Hoe lang is een BENG-berekening geldig?

Een BENG-berekening is geldig gedurende het ontwerpproces en de bouw van het gebouw. Na de bouw kan het worden gebruikt als referentie, maar een definitief energielabel is vereist voor gebruik bij verkoop of verhuur.