Label aanvragen Offerte aanvragen Stuur een bericht
Luchtdichtheidsmeting voor woningen en bedrijfspanden

Ben je een aannemer en wil je bij een woningbouwproject een verplichte luchtdichtheidsmeting laten uitvoeren door een gespecialiseerd bedrijf? Of heb je als particulier last van tochtproblemen en wil je jouw woning verduurzamen? uwenergielabel.nl verricht als erkend bedrijf een professionele luchtdichtheidsmeting om de luchtdichtheid, en daarmee de energiezuinigheid, van het gebouw te meten.

Wij kunnen jou volledig ontzorgen, want we beschikken over de expertise en alle certificaties om een BENG berekening te maken én zowel een energielabel basis als detail op te stellen. Zo heb je alles in één hand.

De overheid stelt uit oogpunt van het klimaat en milieu steeds hogere eisen aan de energiezuinigheid en verduurzaming van woningen en bedrijfspanden. Het Bouwbesluit schrijft een maximale waarde voor luchtdoorlatendheid voor, bepaald volgens NEN 2686. Met een luchtdichtheidsmeting spoort uwenergielabel.nl de kieren, naden en spleten op, ofwel alle ongewenste openingen anders dan de reguliere ventilatieopeningen. Gecontroleerd wordt of er voldoende luchtdicht is gebouwd en welke maatregelen er genomen moeten worden als dat niet het geval is.


Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Luchtdichtheidsmeting, ofwel blowerdoortest en QV10 test

 

Een luchtdichtheidsmeting wordt ook een blowerdoortest of QV10 test genoemd. Bij deze test wordt een ventilator (ofwel blowerdoor) in een toegangsdeur geplaatst. De buitendeur wordt met een luchtdicht zeil afgesloten. Bovendien zijn alle overige buitendeuren en ramen gesloten. Tevens is het ventilatiesysteem uitgeschakeld en zijn de binnendeuren opengezet voor een goede meting. Vervolgens wordt, met de blowerdoor, het gebouw in over- en onderdruk gezet, om te meten hoeveel lucht er ongewenst het gebouw binnenkomt of verlaat.

 

De luchtdoorlatendheid wordt vastgesteld met een QV10 waarde, wat staat voor de luchtstroom die bij de kieren, naden en spleten ontstaat bij een luchtdruk van 10 Pascal. De luchtstroom wordt uitgedrukt in liters per seconde. uwenergielabel.nl stelt een rapport op met een goede QV10 waarde of met een afkeur. Is er sprake van een afkeur? Dan wordt er een rooktest uitgevoerd om te zien waar de luchtlekken zich bevinden en waar er verbeteringen qua luchtdichtheid mogelijk zijn, bijvoorbeeld bij de gevel, de vloer of het dak.

Beter energielabel: lager energieverbruik, hogere woonwaarde en wooncomfort

 

Bij nieuwbouwprojecten wordt een luchtdichtheidsmeting steekproefsgewijs gedaan. Als aannemer of ontwikkelaar ben je verplicht om via een QV10 meting vast te stellen of de woningen of bedrijfspanden aan de eisen van luchtdichtheid voldoen. En of de gewenste energiebesparingen haalbaar zijn. Als je de in de BENG berekening gestelde QV10 waarde niet haalt, loop je tegen problemen van tocht, vocht en warmteverlies aan. En niet te vergeten, een hoge energierekening. Aan de hand van te treffen maatregelen kan de QV10 waarde worden verbeterd en na de meting opnieuw worden vastgesteld.

 

De QV10 waarde wordt meegenomen in het energielabel, dat de vakbekwame energielabel adviseurs van uwenergielabel.nl voor je opstellen. Deze nauwkeurige, actuele waarde heeft een positief effect op het energielabel, omdat er standaard conservatieve waarden in het label worden gebruikt. Een beter energielabel betekent een lager energieverbruik, meer wooncomfort en een hogere woningwaarde.


Vraag vrijblijvend een offerte aan!
Waarom je voor ons kiest

Onze sterke punten

Familiebedrijf
Flexibel in planning
Heldere comunicatie
14/7 bereikbaar
Kunnen snel schakelen
Scherp geprijsd
Externe kwaliteitscontrole
Geen verborgen kosten

Vraag jouw offerte aan
Luchtdichtheid meten in alle gebouwen

Uwenergielabel.nl kan een luchtdichtheidsmeting in allerlei gebouwen verrichten. Van woningen, kantoren, winkels en scholen tot magazijnen, opslagruimtes, fabrieken, vakantiehuisjes en cultuur- en sportaccommodaties. Naast nieuwbouw zijn wij actief in bestaande woningen en bedrijfspanden, waar klachten zijn van tocht en comfortverlies.

 

Verder voeren wij soms een luchtdichtheidsmeting uit voor brandcompartimenten, waarbij wordt vastgesteld of er geen rook van het ene naar het andere compartiment gaat. Bij geurklachten wordt bekeken of er luchtlekken tussen de huizen onderling zijn. De onder- en overdruk tijdens de QV10 test, wordt benut om te analyseren waar de onwelriekende geur vandaan komt.

FAQ

Bekijk hieronder de meest gestelde vragen. Heb je nog andere vragen? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

Wat is een luchtdichtheidsmeting?

Een luchtdichtheidsmeting is een test die wordt uitgevoerd om de hoeveelheid ongewenste luchtlekkage in een gebouw of constructie te beoordelen. Het meet de luchtdichtheid van het gebouw en identificeert mogelijke problemen die leiden tot energieverlies, comfortproblemen en verminderde energie-efficiëntie.

Waarom is een luchtdichtheidsmeting belangrijk?

Een goede luchtdichtheid is essentieel voor energiezuinige gebouwen en comfortabele leefomstandigheden. Door luchtlekkage te verminderen, kan warmteverlies worden geminimaliseerd, wat resulteert in lagere energiekosten en een betere thermische prestatie. Bovendien kan een goede luchtdichtheid vochtproblemen en condensatie binnen de constructie voorkomen.

Wanneer moet ik een luchtdichtheidsmeting laten uitvoeren?

Het wordt aanbevolen om een luchtdichtheidsmeting uit te voeren tijdens de bouwfase van een nieuw gebouw of na belangrijke renovaties. Het kan ook zinvol zijn om een meting uit te voeren als er sprake is van comfortproblemen, hoge energiekosten of vermoedens van luchtlekkage. Tevens kan een luchtdichtheidsmeting met goede resultaten, voor een verbetering van je energielabel zorgen.

Welke apparatuur wordt gebruikt voor luchtdichtheidsmetingen?

Uwenergielabel.nl maakt gebruik van een blowerdoor. Dit apparaat bestaat uit een ventilator die in een deuropening of een ander toegangspunt van het gebouw wordt geplaatst. De ventilator creëert een drukverschil tussen binnen- en buitenruimtes, waardoor eventuele luchtlekkages zichtbaar worden. Daarnaast gebruiken wij een rookapparaat en/of eventueel een anemometer waarmee de luchtlekkages mee opgespoord kunnen worden.

Wat gebeurt er als er problemen met de luchtdichtheid worden gevonden?

Als er problemen met de luchtdichtheid worden gevonden, kunnen gerichte maatregelen genomen worden. Onze adviseur kan hierbij toelichting geven op de gevonden luchtlekken ter plaatse. Dit komt ook in een rapport te staan.

Hoe kan ik me voorbereiden op een luchtdichtheidsmeting?

Om je voor te bereiden op een luchtdichtheidsmeting, kun je ervoor zorgen dat alle ramen en deuren gesloten zijn, en dat er geen ventilatiesystemen of kachels in werking zijn tijdens de meting. Zorg ervoor dat alle toegangen bereikbaar zijn voor de meting en dat eventuele luchtlekken duidelijk zichtbaar zijn.

Is een luchtdichtheidsmeting verplicht?

Voor bestaande bouw is er nog geen verplichting tot het laten uitvoeren van een luchtdichtheidsmeting. Voor nieuwbouw is deze verplichting er wel, indien er met een bepaalde waarde is gerekend vanuit de BENG berekening (voorlopig energielabel).

Wat kost een luchtdichtheidsmeting?

De kosten voor een luchtdichtheidsmeting verschilt per situatie. Het beste kan je een gratis offerte aanvragen en hierbij zoveel mogelijk informatie toesturen. Bij het uitvoeren van meerdere luchtdichtheidsmetingen op 1 locatie geldt er een staffelkorting.